• Shaykh Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien
Vraag:
Wat is de regelgeving als een vastende uit vergeetachtigheid eet? En wat is verplicht voor degene die hem ziet?
Antwoord:
Wie uit vergeetachtigheid eet of drinkt en hij is vastende; zijn vasten is correct, maar als hij het zich herinnert dient hij te stoppen. Zelfs als hij een hap of een slok in zijn mond heeft dient hij uit te spugen. Het bewijs dat zijn vasten correct is, is de uitspraak die is overgeleverd van de Profeet ﷺ in de hadieth van Aboe Hoerayra:
“من نسي وهو صائم فأكل أو شرب فليتم صومه، فإنما أطعمه الله وسقاه”
“Wie vergeet dat hij vastende is en hij eet of drinkt, hij dient zijn vasten af te maken. Want Allaah is Degene die hem heeft gevoed en te drinken heeft gegeven.”
[Sahieh al-Boekhaarie #1933]
Het is ook zo dat een persoon uit vergeetachtigheid niet afgerekend wordt als hij het verbodene uitvoert, vanwege de Woorden van de Meest Verhevene:
(رَبَّنَا لا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا)
“Onze Heer! Reken ons niet af indien wij vergeten of fouten maken”
[Soerah al-Baqarah 2:286]
En de Meest Verhevene zei: “Voorwaar, Ik heb dat gedaan”
Wat betreft degene die hem ziet dan is het verplicht voor hem om hem te herinneren, omdat dit behoort tot het veranderen van het verwerpelijke. En hij ﷺ heeft gezegd:
“من رأى منكم منكراً فليغيره بيده، فإن لم يستطع فبلسانه، فإن لم يستطع فبقلبه”
“Wie van jullie het verwerpelijke ziet, laat het hem dan veranderen met zijn hand. Als hij daar niet toe in staat is, dan met zijn tong. Als hij daar niet toe in staat is met zijn hart.”
[Sahieh Moeslim #49]
En het is zonder twijfel dat het eten en drinken door een vastende behoort tot het verwerpelijke, maar dat wordt overzien als hij het uit vergeetachtigheid doet omdat hij er niet op wordt afgerekend. Maar wat betreft degene die hem ziet, die heeft geen excuus om hem daar niet op af te keuren.
Bron: Fataawaa Arkaan al-Islaam; vraag 410